Babakötvény - Magyar ÁllampapírKinek jár a babakötvény (Start-számla)?

2006. január 1-jétől a magyar állam minden magyar állampolgárú megszületett gyermek javára születésének évében az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű támogatást biztosít.

 

Mire jó a babakötvény(Start-számla)?

A babakötvény nevű állami támogatás a fiatal felnőttek életkezdésének megkönnyítését szolgálja.

 

Nézz meg egy rövid összefoglalót a babakötvényről!
1:26:40-től
   1:16.20-tól

 


Miből áll a babakötvény?

  1. az alap támogatás (csak a születést követően, egyszeri alkalommal jár) 2012-ben 42.500 Ft.
  2. gyermekvédelmi támogatás alacsonyabb családi jövedelem vagy átmeneti vagy tartós nevelésben lévő gyermek esetén a gyermek 7 és 14 éves korában a egyszeri 44.600 Ft kiegészítés jár.


Fizethet-e a szülő plusz pénzt a Start-számlára?

Igen, ennek nincs felső határa.

 

Milyen rendszerességgel kell fizetni a szülőnek?

Az állami támogatásoknak nem feltételük, hogy az adott évi befizetés rendszeres (pl. havi) legyen.

 

Hány Start-számlával rendelkezhet egy gyermek?

A gyermek egyidejűleg csak egy Start-számlával rendelkezhet. A Start-számla megnyitásának kezdeményezésekor a kincstár jogosult a rendelkezésére álló adatok alapján vizsgálni, hogy a gyermek rendelkezik-e Start-számlával.

 

Lehet-e a 2006. évtől korábban született gyermekekre kötni Start-számlát?

Igen lehet, azzal a feltétellel, hogy legalább 25 ezer forint kezdő összeggel nyitják meg gyermekük számára a Start-számlát, illetve legalább 3 évig nem veszik ki a pénzt, még akkor sem, ha közben a gyermekük betölti a 18. életévet.

A 2006. január 1. előtt született gyermekek azonban nem kapják meg a kezdő 42.500 Ft-os állami támogatást, csak a befizetések után járó 10%, de legfeljebb évi 6.000 Ft állami támogatást (továbbá természetesen az adómentességet is, köztük a kamatadó-mentességet is).

 

Melyik szolgáltatónál lehet megkötni a babakötvény (Start-számlát)?

2012. október 1-től kezdve az új számlanyitók már csak a Magyar Államkincstárt választhatják Start-számlát vezető szolgáltatónak (amely lehetőség eddig is nyitva állt), továbbá a bankváltás is csak a Magyar Államkincstárhoz lehetséges.

 

Meghagyja azonban a törvény az októberig megnyitott Start-számlákat a bankoknál, amennyiben azok számlatulajdonosai nem szeretnének bankot váltani. Ez azt jelenti, hogy akik a régi feltételek alapján jogosultak a Start-számla nyitására és szeretnék banknál vezetni a Start-számlát, azoknak október 1-ig meg kell nyitniuk a számlát. Akik elégedetlenek a jelenlegi bankjukkal, azok szintén október 1-ig tudnak más bankhoz váltani, hiszen utána ez a lehetőség megszűnik, mert csak a Magyar Államkincstárt lehet választani Start-számlavezetőül.

 

Ha külföldre költözik a gyermek, akkor is jár a Start-számla?

Fontos lehet tudni, hogy a Magyarországon született, magyar állampolgárságú gyermek számára csak addig jár az állami támogatás, ameddig a bejelentett lakcíme Magyarországon van.

A gyermek külföldi letelepedése esetén a számlára a továbbiakban nem érkezik majd állami támogatás, illetve a nem a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számlákon felhalmozott összeg is csak eddig kamatozik. Ha közben a gyermek külföldre település után visszatelepül Magyarországra, a kamatozás folytatódik a kincstári számlán, de nem visszamenőleg, és a felfüggesztett jogosultság is helyreáll, így a Start-számlára ismét érkezhet állami támogatás vagy befizetés.

Ha a gyermek 18 éves korában nem magyar állampolgár vagy/és nem rendelkezik a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel, akkor maga az összes állami támogatás és annak hozamai a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szerint "egyéb jövedelemnek" minősülnek. Ebben az esetben a magánszemélyek (szülők) által befizetett befizetései továbbra is mentesek az adó, járulék és illeték alól.

 

Kapcsolódó szolgáltatásaink:

Baba-Mama ügyintézés

Külföldön született babák iratainak ügyintézése

Családtámogatási TB tanácsadás kismamáknak

Baba-mama ügyintézői ajándékutalvány

Családvédelem

 

igénylés.hu - Ügyintézés felsőfokon!

Keress minket a +36 30 628 2655 telefonszámon
vagy az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen!